Epost: primada@filbornaredovisning.se

Mobil: 0703 531 555

Björn Fajersson

 

En optimists bekännelser och reflektioner

 

Björn Fajersson är jurist med tidigare erfarenheter som domare och partner hos en världens största revisions- och konsultfirmor och har skrivit både skattehandböcker och många professionella artiklar i tidningar. Den professionella verksamheten fortsatte sedan med en flera decennier lång verksamhet som konsult, men också med egna engagemang inom olika områden. Som till exempel amerikanska fastighets investeringar i Chicago, finans verksamhet, åkerier, bilförsäljning, bilverkstad, livsmedel och lite inom läkemedel och hälsoprodukter, även en kort tid som ”minister” kan sättas upp på listan. Alltså en lång yrkeserfarenhet, både nationellt och internationellt. Men författaren har även en annan sida genom att som tjugoåring tillsammans med en vän på egen hand köra till Västafrika genom Saharaöknen tur och retur och han har haft både dykarcertifikat och pilotlicens. Ett genuint intresse för honom har alltid varit hundar och klassiska bilar.


Boken handlar om författarens livserfarenheter, som till delar nog varit lite unika, mycket på grund av en nyfikenhet och vilja att ta risker, förutom i det professionella arbetet. Boken avslutas mer allvarligt med reflektioner om rättssäkerhet och trygghet i Sverige och till sist författarens stora orosmoment, nämligen förutsättningarna för demokratins framtid.
Finns som Inbunden

Orginaltitel En optimists bekännelser och reflektioner

ISBN 9789152759295   Författare Björn Fajersson

Boktyp Självbiografi, samhälle och politik   Tillgänglig från datum 20/5-23

Recensiondagar -   Omfång 335 sidor


Recension av Joachim Bengtsson


Från ökenvandring till storfinansens värld, tar Björn Fajersson i En optimists bekännelser och reflektioner, med oss på en sällsam resa genom tillvaron. Djupt ärliga betraktelser varvas med insiktsfull humor och över drygt trehundra sidor, tecknas ett levande porträtt av en person som definitivt blivit förmögen på äventyrsfyllda erfarenheter; trots myopiska pärmbärares oupphörliga försök till sabotage. Flera gånger sätter jag morgonkaffet i halsen och tvingas fundera över: hur vi kan tillåta tjänstemäns labyrintiska cirkelresonemang styra 

våra liv? Men om en människas karaktär, mäts i antalet gånger hon orkar resa sig upp ur dammet, lämnar Björns livsvisdom mig inget annat alternativ, än att våga satsa och möta motgångarna med samma jämnmod som denne nordvästskånske zen-mästare. Boken avslutas med en reflektion över demokratins framtid som elegant förankrar de tidigare kapitlens trovärdighet. Vad händer med en stat där rättssäkerhet, yttrandefrihet, informationskvalitet och valintegritet tas för givet? Björn Fajersson, tillhandahåller 

inga enkla lösningar. Utan låter i stället det nyktra förnuftet leda oss på en sista färd över sanddynerna och en sak är åtminstone säker: vi har en turbulent tid framför oss och behöver fler människor som vågar använda sin yttrandefrihet konstruktivt, även om åsikterna anses obekväma. För om politik inte intresserar oss, är det precis som Aristofanes påpekar i ett av slutcitaten, vårt eget fel att vi låter oss styras av dårar.

 
 
 
 

Kontakta oss

Om du har några frågor till oss, fyll då i formuläret med ditt namn, din e-post och din fråga så återkommer vi så fort vi kan med ett svar.